Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Nieuws  /  Alle berichten

Agenda

Nieuws

Laat me met rust, ik wil niets!

Datum: woensdag 18 april 2018

Wat maak jij mee als je even de tijd neemt om met de palliatieve patiënt in gesprek te gaan. Vaak geeft het nieuwe inzichten, waarop je je zorg kunt aanpassen en de patiënt beter van dienst kan zijn. Heb je een voorbeeld, geef het door aan Ineke, zij verzamelt en deelt deze inkijkjes.

Laatst hoorde ik onderstaande ervaring:

Peter, 68 jaar kreeg in het ziekenhuis te horen dat  hij uitbehandeld was. De arts kon niet aangeven hoe lang hij nog te leven had maar hij kon eerder rekening houden met een paar maanden dan een paar jaar. Hij voelde zich nu nog redelijk goed, dus zijn dochter wilde nog een heleboel leuke dingen gaan ondernemen met hem nu het nog kon. Zij schakelde de wijkverpleegkundige in, omdat hij helemaal niets meer wilde. Hij wilde nergens over na denken, niets beslissen, niets regelen, zelfs iets simpels en belangrijks als een rollator mocht zij niet gaan regelen.

Pauline mocht gelukkig wel even binnenkomen voor een gesprekje. Weer gaf hij aan dat hij niets wilde. Zij vroeg of hij kon aangeven wat hij precies bedoelde met 'niets'. Na even bedenktijd, gaf hij aan dat er al zoveel op hem af kwam na de mededeling van de arts, dat hij rust en tijd nodig had om zaken te laten bezinken en zijn gedachten te ordenen. Pauline heeft deze boodschap aan zijn dochter doorgegeven. Twee weken later kwam ze Peter tegen achter de rollator, samen met zijn dochter. Dan geniet je van de rol die je hebt mogen spelen in deze levens.

Deel