Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Thema's  /  Palliatieve zorg  /  Activiteiten

Agenda

Nieuws

Wat wil Suzanne?

Hoe kom je erachter wat het leven prettiger kan maken voor patiënten en hun direct naasten in de palliatieve of terminale fase? Door het te vragen!

Een werkgroep heeft zich erover gebogen en een combinatie gemaakt van Suzanne en de Week van de Vraag. Dit heeft geleid tot een zakkaartje en een handleiding om je deze manier van werken eigen te kunnen maken, intramuraal of extramuraal! De kaartjes zijn te bestellen bij Ineke.weverling@ghz.nl en de beschrijving van de werkwijze vind je hier.

 

Suzanne is de naam van de fictieve patiënt, zoals deze in de regio al in 2014 geïmplementeerd is als alternatief voor het fenomeen Patiënt Centraal. De naam Suzanne wordt gebruikt om professionals te helpen focussen op de waarde voor de patiënt/cliënt.

 

Consortium Propallia heeft in 2016 een vergelijkbare actie gedaan in de vorm van de Week van de vraag. Daar is een prachtige film uit voortgekomen.

 

Lees ook het interview met Marcella Tam over de focus van Propallia op het perspectief van patiënt en naasten. Hoe staat het nu met Suzanne? Wat heeft zij teweeggebracht en wat merken patiënten en naasten ervan?

 

Mantelzorgondersteuning en palliatieve zorg

Steeds meer mensen willen thuis sterven, dat blijkt telkens weer belastend voor de mantelzorger. In deze kwetsbare periode is men terughoudend in het inzetten van nog meer ‘vreemden’ in huis. Vaak is de patiënt hierin leidend. Dat men het als een weldaad ervaart als ondersteunende diensten eenmaal toch zijn ingezet, is de aanleiding geweest voor een project (januari/ mei 2018).

Wat we willen bereiken?

Voorkomen van overbelasting van de mantelzorger door de toenemende zwaarte van deze rol in een vroeg stadium bespreekbaar te maken met naaste én patiënt!

 

Wat is helpend voor de zorgverlener hierbij?

 • Contact momenten
  In mei 2018 wordt de nieuwe informatiegids verspreid onder zorgverleners met een begeleidend schrijven waarin bovenstaande is opgenomen.
  Bij zorgverleners wordt het belang van aandacht voor de zware rol van de mantelzorger met grote regelmaat benoemd bij scholingen, bijeenkomsten en in correspondentie.

 

Met dank aan de deelnemers in de werkgroep:

Heleen Schnelle, PlusZorg

Marianne Boone, Hospice/VPTZ MH,

Lisa Hendriks, Palet Welzijn,

Annette Geelink, Welzijn Krimpenerwaard, 

Hanneke Doornekamp, Agathos,

Erna Oosterwijk, Buurtzorg,

Janny de Jager, Vierstroom , 

Jolanda de Bok, Zorgpartners MH

Pauline Dröge, Plicare

Hilde Schreuders, POH

Diana Geers, ZorgBrug

Ineke Akkerman GHZ en ZorgBrug

Goede voorbeelden

ZonMw heeft sinds 2006 een aantal Goede Voorbeelden van palliatieve zorg verzameld en beschreven om inzichten en methodieken te delen met zorgprofessionals. Met als doel de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren. Via het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (2012-2016) heeft ZonMw de implementatie van deze Goede Voorbeelden in de praktijk gestimuleerd. Bijvoorbeeld

 • Dementie en palliatieve zorg
 • Inspiratiecyclus STEM
 • Methodiek Signalering in de palliatieve fase
 • PaTz, hoeksteen van palliatieve thuiszorg
 • Proactieve Palliatieve Zorg
 • Zorgpad Stervensfase

Informatie over 'de goede voorbeelden' vindt u op de website van het IKNL.

Contact

 

Ineke Weverling
0182 505534
ineke.weverling@ghz.nl

Deel