Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Thema's  /  Palliatieve zorg  /  Activiteiten

Agenda

Nieuws

Wat wil Suzanne?

Hoe kom je erachter wat het leven prettiger kan maken voor patiënten en hun direct naasten in de palliatieve of terminale fase? Door het te vragen!

Een werkgroep heeft zich erover gebogen en een combinatie gemaakt van Suzanne en de Week van de Vraag. Dit heeft geleid tot een zakkaartje en een handleiding om je deze manier van werken eigen te kunnen maken, intramuraal of extramuraal! De kaartjes zijn te bestellen bij Ineke.weverling@ghz.nl en de beschrijving van de werkwijze vind je hier.

 

Suzanne is de naam van de fictieve patiënt, zoals deze in de regio al in 2014 geïmplementeerd is als alternatief voor het fenomeen Patiënt Centraal. De naam Suzanne wordt gebruikt om professionals te helpen focussen op de waarde voor de patiënt/cliënt.

 

Consortium Propallia heeft in 2016 een vergelijkbare actie gedaan in de vorm van de Week van de vraag. Daar is prachtige deze film uit voortgekomen.

 

Zorgpad Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg is multidisciplinaire zorg, met als primair doel een hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor patiënt en naasten. Het multidisciplinair karakter van de zorg stelt eisen aan overdracht en transfers.

Een zorgpad palliatieve zorg biedt de mogelijkheid om deze multidisciplinaire samenwerking te structureren. Het is een procedure die bijdraagt aan de continuïteit van wenselijke zorg voor patiënt en naasten en aan een zo’n hoog mogelijke kwaliteit van leven in de laatste fase. Onnodige en ongewenste opnames kunnen voorkomen worden en mensen kunnen overlijden op de plek van hun wens. Het zorgtraject start met het markeren van patiënten met een beperkte levensverwachting (< 1 jaar).

 

Artsen en verpleegkundigen uit de eerste en tweede lijn, betrokken bij de palliatieve zorg vormen de projectgroep.
Meer informatie is te vinden bij documenten.

Signalerings box geimplementeerd bij Zorgpartners

Het door Zon Mw gesubsidieerde project Signalerings box voor verzorgenden één van de goede voorbeelden in de palliatieve zorg. In een Train de trainer cursus leren leidinggevenden, verzorgenden en verpleegkundigen te werken met de signaleringsbox. Het project  is in volle gang in een aantal huizen van Zorgpartners. De bedoeling is dat het vroegtijdig signaleren van veranderingen bij bewoners van de afdelingen, leidt tot een betere zorgverlening.

Op de site van ZonMw tref je informatie aan over de projecten. Signaleren voor verzorgenden is een "Parelproject"

ZonMw

 

Contact

 

Ineke Weverling
0182 505534
ineke.weverling@ghz.nl

Deel