Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Thema's  /  Palliatieve zorg  /  Activiteiten

Agenda

Nieuws

Week van de Vraag: Wat wil Suzanne?

Hoe kom je erachter wat het leven prettiger kan maken voor patiënten en hun direct naasten in de palliatieve of terminale fase? Door het te vragen!

 

Inspireer anderen met jouw ervaring. Maak een korte beschrijving en mail die naar info@transmuraalnetwerk.nl

Wil je ook de nieuwe zakkaartjes (2019) bestellen? Dat kan bij Ineke.weverling@ghz.nl.

Bekijk het filmpje dat in 2016 is gemaakt met de inzendingen.
Lees de verhalen die in 2018 gebundeld zijn

De week van de vraag is een initiatief van de netwerken palliatieve zorg van Consortium Propallia. Soms openen je ogen, door een gerichte vraag te stellen aan je patiënt of de naasten, waardoor je wellicht je zorg of benadering aanpast. Consortium breed verzamelen we de ervaringen ter inspiratie.

Suzanne is de naam van de fictieve patiënt, zoals deze in de regio al in 2014 geïmplementeerd is als alternatief voor het fenomeen Patiënt Centraal. De naam Suzanne wordt gebruikt om professionals te helpen focussen op de waarde voor de patiënt/cliënt.

Mantelzorgondersteuning en palliatieve zorg

Steeds meer mensen willen thuis sterven, dat blijkt telkens weer belastend voor de mantelzorger. In deze kwetsbare periode is men terughoudend in het inzetten van nog meer ‘vreemden’ in huis. Vaak is de patiënt hierin leidend. Dat men het als een weldaad ervaart als ondersteunende diensten eenmaal toch zijn ingezet, is de aanleiding geweest voor een project (januari/ mei 2018).

 

Wat we willen bereiken?

Voorkomen van overbelasting van de mantelzorger door de toenemende zwaarte van deze rol in een vroeg stadium bespreekbaar te maken met naaste én patiënt!

 

Wat is helpend voor de zorgverlener hierbij?

 • Contact momenten
  Jaarlijks wordt de nieuwe informatiegids verspreid onder zorgverleners met een begeleidend schrijven waarin bovenstaande is opgenomen.
  Bij zorgverleners wordt het belang van aandacht voor de zware rol van de mantelzorger met grote regelmaat benoemd bij scholingen, bijeenkomsten en in correspondentie.

Met dank aan de deelnemers in de werkgroep:

Heleen Schnelle, PlusZorg, Marianne Boone, Hospice/VPTZ MH, Lisa Hendriks, Palet Welzijn, Annette Geelink, Welzijn, Krimpenerwaard, Hanneke Doornekamp, Agathos, Erna Oosterwijk, Buurtzorg, Janny de Jager, Vierstroom ,  Jolanda de Bok, Zorgpartners MH, Pauline Dröge, Plicare, Hilde Schreuders, POH, Diana Geers, ZorgBrug, Ineke Akkerman GHZ en ZorgBrug

Goede voorbeelden

ZonMw heeft sinds 2006 een aantal Goede Voorbeelden van palliatieve zorg verzameld en beschreven om inzichten en methodieken te delen met zorgprofessionals. Met als doel de kwaliteit van palliatieve zorg te verbeteren. Via het Verbeterprogramma Palliatieve Zorg (2012-2016) heeft ZonMw de implementatie van deze Goede Voorbeelden in de praktijk gestimuleerd. Bijvoorbeeld

 • Dementie en palliatieve zorg
 • Inspiratiecyclus STEM
 • Methodiek Signalering in de palliatieve fase
 • PaTz, hoeksteen van palliatieve thuiszorg
 • Proactieve Palliatieve Zorg
 • Zorgpad Stervensfase

Informatie over 'de goede voorbeelden' vindt u op de website van het IKNL.

Contact

 

Ineke Weverling
0182 505534
ineke.weverling@ghz.nl

Deel